Apple Watch, kalp ritmi izleme ve daha birçok özellik sayesinde kullanıcılarının ne durumda olduğunu takip ediyor. Akıllı saat üzerinde yapılan son çalışma ve testlerde, stres takibi yapıldı. Yapılan araştırmada sonuçlarının umut verici olduğun görülürken kesin tahmin gücü için yeterli olmadığı belirlendi. Peki Apple Watch, stres takip sensörü nasıl çalışacak? Haberin detaylarına hep birlikte göz atalım.
Apple Watch stres takip sensörü, yüzde 64’e kadar doğru tahmin yapıyor
Kanada’nın Waterloo Üniversitesi’ndeki bir araştırma ekibi, Apple Watch’un EKG sensörünü araştırıyor. Ekip, bu sensör sayesinde kullanıcının stres takibi konusunda tahmin yapabileceğini fark etti. 33 kadının katıldığı araştırmada sadece Apple Watch 6. nesil modelinde EKG sensöründen gelen kalp atış hızı değişkenliği verileri kullanıldı.
Araştırma sonucundan 30 saniyelik bir EKG okumasının stres takibi hakkında yüzde 52 ve yüzde 64 arasında doğru sonuçlandığı ortaya çıktı. Eş zamanlı olarak yapılan gerçek stres tespiti ise yüzde 60-80 oranında sonuç verdi.
Araştırmada sadece EKG verilerine dayanarak sonuçlar elde edildi. Stresin cilt sıcaklığı üstündeki etkileri ya da diğer değişkenler takip edilmedi. Apple Watch’un sunduğu diğer sensörlerin stres takip sensörü ile birleşmesiyle daha yüksek sonuçlar elde edileceği tahmin ediliyor. Araştırmacılar, Apple Watch stres takibi için oldukça umut verici fakat durumu kesin olarak doğru bir biçimde tahmin edecek kadar yetersiz olduğunu açıklıyor.
Öte yandan bu Apple için yeni bir teknoloji fakat Samsung ve Fitbit akıllı saatler için durum aynı değil. 2020 yılında Fitbit, kullanıcılarının ne zaman stres yaşadıklarını ortaya koyan ve ciltteki değişikliklerin takibini yapan EDA ( ElektroDermal Aktivite) sensörülü akıllı saatini tanıtmıştı.
Siz okuyucularımız bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Apple Watch modelleri için stres takibi gelmeli mi? Görüşlerinizi Yorumlar kısmında belirtebilirsiniz.