Son çalışmalar, Dünya’nın merkezinde dönen çekirdeğinin son dönemde dönmeyi durdurduğunu, ardından da onlarca yıldır döndüğü yönün aksine dönmeye başladığını gösteriyor.
Çin’deki Pekin Üniversitesinden iki bilim insanı Dünya’nın iç çekirdeğinden kaynaklanan depremlerden yayılan sismik dalgaları inceleyerek çekirdeğin gizemli hareketlerini takip ediyor. Bu dalgalardaki değişimlere bakarak Dünya’nın hiçbir cihazla inmenin mümkün olmadığı iç katmanlarında neler olup bittiğini anlamak mümkün. Bilim insanlarının elde ettiği veriler onlarca yıl boyunca sismik dalgalardaki değişimleri gösteriyor. İlk kayıt 1960’ta Alaska’da başlıyor, son kayıt ise 2021 tarihli.
Verilerden elde edilen bilgiye göre, 2009’da Dünya’nın çekirdeğinde belirgin bir hareketsizlik yaşanmış. Bu da, çekirdeğin o dönemde dönmeyi durdurmuş olabileceğini düşündürüyor. Hemen ardından da ters yönde dönmeye başladığı görülüyor.
Dünya’nın katı iç çekirdeğinin çevresinde sıvı bir dış çekirdek olduğundan dolayı, Dünya’nın yüzeyi ile çekirdeği farklı yönlerde dönebiliyorlar. İç çekirdeğin dönüşü sıvı dış çekirdekte üretilen manyetik dalgalar ve mantonun kütle çekimi etkisi ile yönetiliyor. Araştırmalar, bu olayın belli bir döngüde yaşandığını söylüyor. Bu döngünün 70 yılda bir gerçekleştiği tahmin ediliyor.
İlginç bir şekilde, tıpkı bu yeni çalışmada olduğu gibi, 1970’lerin başlarında da bazı sıra dışı veriler bulunmuştu. Sonuçlar, iç çekirdeğin 1969 ile 1971 arası farklı bir yönde, 1971 – 1974 arası farklı bir yönde döndüğünü gösteriyor.