Gece bacak krampları, uyku ile ilişkili bacak krampları olarak da bilinir. En çok etkilenen kas bölgesi bacak kaslarıdır ama vücudun diğer kaslarında da görülebilir. Genel olarak, sağlıklı insanlarda görülür fakat bazı hastalıkların varlığında da kramplar birkaç saniyeden birkaç dakikaya kadar sürede karşımıza çıkar.
Hamilelik ve egzersiz gibi faktörler gece kramplarını arttırırken, bazı metabolik ve nörolojik hastalık durumlarında veya bazı ilaçlarla tedaviler sırasında ortaya çıkabilir. Fakat, gece bacak krampları sebebi tam olarak bilinmemektedir. Özellikle geceleri görülen bacak kramplarının olası nedenleri şunlardır:
-
İş yerinde uzun süre oturmak
-
Yanlış oturma pozisyonu ile çalışmak
-
Kasların aşırı kullandığı aktiviteler yapmak
-
Gün içinde sert zeminler üzerinde ayakta durmak veya çalışmak.
Uykudayken Bacağa Kramp Girmesini Önlemek İçin Ne Yapılabilir?
Gece bacak kramplarını önlemek zor olabilir. Tahmin edilemezler ve herhangi bir zamanda olabilirler. Kaçınamayacağımız risk faktörleri olarak yaşlılık karşımıza çıkar. Bununla birlikte, düzeltilebilir risk faktörlerinin üstesinden gelinebilir. Nörolojik bir hastalıklık varlığında tedavisi, hamilelik sırasında az kilo alımı ve egzersiz yapılması, yan etki olarak kas krampları yapan ilaçların kullanmaması gibi durumlar gece oluşan kas kramplarını önleyebilir. Kas kramplarını önlemek söz konusu olduğunda yardımcı olabilecek bazı yöntemler uygulanabilinir:
-
Düzenli olarak tüm vücut kaslarına esneme-gevşeme egzersizleri yapın.
-
Bol ve sık su tüketin. Alkol ve kafeinden kaçının.
-
Sıcak havalarda egzersiz yapmaktan uzak durun.
-
Spor esnasında ve çalışırken rahat ayakkabılar giyin.
-
Uyumadan önce bacak kaslarını gerin.
-
Uyurken çarşaf veya yorganların bacağınızı sıkmasını engelleyin.
Kramp girdikten sonra ne yapmak gerekiyor?
Gece oluşan kramplarını anında rahatlatan hiçbir hap veya enjeksiyon yoktur. Bu nedenle yapabileceğiniz en iyi şey, etkilenen kasınızı germek ve ona masaj yapmaktır. Yataktan kalkmak ve dolaşmak da kaslarınızı gevşetecektir. Ayrıca sıcak uygulamaları deneyebilirsiniz (ılık bir banyo veya sıcak su torbası). Eğer gece bir bacak kramp durumu yaşarsanız;
-
Etkilenen bölgeyi gerin.
-
Etkilenen bölgeye ellerinizle veya bir masaj aleti ile masaj yapın.
-
Ayağa kalkın ve dolaşın.
-
Sıcak uygulama yapın. Sıcak su torbası uygulayın veya ılık banyo yapın.
-
Çok rahatsızlık hissedildiğinde doktorunuzun bu durum için önerdiği ilaçlardan alın.
Kramp girmesini önlemek için neler yapılabilir?
Sağlıklı insanlarda kramp girmesini önleme, fiziksel aktivitelerden önce doğru ısınma ve esneme hareketleri ile yeterli sıvı alımıdır.
Ayrıca kas krampları için magnezyum sıkça önerilen, insan vücudunun sinir iletimi ve kas kasılması için ihtiyaç duyduğu minerallerden biridir. Magnezyum kaslarda glikoz alımını artırabileceği ve laktat birikimini sınırlayarak egzersiz performansını iyileştirebileceği bilinmektedir. Bununla birlikte, kas kramplarını önleme ve/veya tedavi etmede magnezyum takviyesinin rolü belirsizliğini korumaktadır.
Eğer kas krampları yaşıyorsanız doktorunuzla birlikte bir tedavi planı yapmalısınız. Kramp girmesini önleme planınız ve şiddetli bir kas krampı vurduğunda ne yapacağınıza dair bir planınız olsun. Her gün düzenli olarak şunları yapın:
-
Egzersiz yapın.
-
Gece bacak kramplarınız varsa, uyumadan önce biraz yürüyüş yapın.
-
Egzersizden önce ve sonra ve uyumadan önce dahil olmak üzere sık sık bacaklarınızı gerin.
-
Ayak tabınınızı destekleyecek ayakkabılar kullanın.
-
Her gün bol su için. Kafein ve alkolden uzak durun.
-
Yatak odanızda ısıtma yastığı ve masaj rulosu bulundurun.
Kramplar ile huzursuz bacak sendromu arasında bir ilişki var mı?
Hem gece bacak krampı hem de huzursuz bacak sendromu bacaklarda rahatsızlığın neden olduğu uyku bozuklukları ile ilişkilidir; ancak aralarındaki tek benzerlik budur. Bacak krampları ile huzursuz bacak sendromu arasında birçok farklılık bulunur. Gece krampları kas germe ile rahatlayan bacak ağrıları oluştururken, huzursuz bacak sendromunda ise bacaklarda rahatsızlık ve gerginlik hissi ön plandadır. Huzursuz bacak sendromuna, bacakları hareket ettirme arzusu eşlik ederken gece bacak krampı ise genelde hareketi engeller.